Aceasta e o versiune anterioară a paginii.


Rolul bibliotecii judeţene

Acest articol nu este complet.Anca Rapeanu 2010/04/02 16:02

LEGE Nr. 334 din 31 mai 2002 *** Republicata Legea bibliotecilor

ART. 28

Bibliotecile judetene au urmatoarele atributii principale: a) colectioneaza toate categoriile de documente necesare organizarii activitatii de informare, documentare si de lectura la nivelul comunitatii judetene si organizeaza Depozitul legal local de documente, potrivit legii;

b) coordoneaza activitatea bibliotecilor publice de pe raza judetului în care îsi desfasoara activitatea, prin actiuni specifice de îndrumare si de evaluare, prin proiecte, programe si activitati culturale, precum si actiuni de îndrumare profesionala; asigura aplicarea unitara a normelor biblioteconomice si a legislatiei în domeniu si coordonarea aplicarii strategiilor si programelor de automatizare a activitatilor si serviciilor acestor biblioteci;

c) elaboreaza si editeaza bibliografia locala curenta, materiale de îndrumare metodologica si alte publicatii, alcatuiesc baze de date si organizeaza centre de informare comunitara, coopereaza cu autoritatile administratiei publice locale, cu institutiile responsabile, potrivit legii, si cu organismele neguvernamentale în realizarea obiectivelor educatiei permanente;

d) elaboreaza norme privitoare la functionarea bibliotecilor publice din orasele si municipiile din judetul respectiv, precum si pentru organizarea de filiale specializate pentru copii, tineri si adulti, cu respectarea normelor emise de Biblioteca Nationala a României.

Exemple de buna practica - interviu

Din experienta si practica dumneavoastra , care ar fi rolul pe care judeteana trebuie sa-l joace in judet in relatie cu bibliotecile publice. Cum abordaţi dumneavoastra problemele bibliotecilor publice in judetul propriu .Aveti un birou specializat? cum este organizat …. Care sunt punctele slabe si punctele forte ale acestui serviciu?

R.

Consider ca fiecare manager de biblioteca judeteana a cuprins in proiectul de management, un plan de actiune si sprijin pentru reteaua de biblioteci publice din judetul respectiv, ca implicarea tine de modul in care fiecare intelege sa intervina si doreste sa o faca. Dupa instalarea in functia de manager( in urma cu sase ani) am dorit, in primul rand, sa cunosc situatia reala a fiecarei biblioteci publice(orasenesti sau comunale); sa inteleg modul de abordare a autoritatilor locale pentru a convinge de necesitatea investirii in aceste institutii. La BJ - Salaj aveam atunci un metodist, cam el cunostea situatia. Am considerat ca nu este destul, de aceea am format " echipa". Bibliotecarii din judet stiu acum, pentru fiecare problema in parte, cui trebuie sa se adreseze de la biblioteca judeteana. Fiecare birou, sectie, serviciu de la noi raspunde solicitarilor din judet( chiar si Legatoria de carte efectueaza servicii pentru bibliotecile noastre,  facturand catre primarii, cand este cazul, materialele) .

Care este din punctul dumneavoastra de vedere importanta vizitelor pe teren. Cum organizati aceasta activitate?

R.

  Este foarte important sa ne intalnim cu bibliotecarii, atat la ei acasa , cat si in alte biblioteci(pe zone), sau la bib. jud.
  Noi organizam totul in functie de problemele care sunt sau apar. Unele vizite sunt programate de la inceputul fiecarui an: de 4 ori/an ne intalnim toti la biblioteca judeteana; avem programate intalniri profesionale/centre metodice(8 in Salaj)- in fiecare an programam ca biblioteca-gazda alta locatie, astfel incat fiecare bibliotecar sa fie implicat in organizare, fiecare autoritate locala sa participe la intalnirile noastre, sa inteleaga rolul bibliotecii si al bibliotecarului in comunitate s.a. Am reusit astfel sa schimbam imaginea institutiei, sa schimbam sedii , sa stabilim o legatura permanenta cu autoritatile si colegii bibliotecari. Noi suntem ca o familie, acolo intervenim si ajutam unde este mai mare nevoie, dar pastram legatura cu toti.

Organizam atatea vizite cat e nevoie!!! Sunt biblioteci unde ajungem, poate, de 10 ori, altele o singura data!

Cine le face aceste vizite?Care sunt obiectivele pe care le urmariti in cadrul unei vizite de teren?

R.

Merg in teren cei care reusesc sa rezolve problema care a fost anuntata: manager, informatician, sef serviciu, bibliotecari de la serv. bibliografic, metodist ( in formare) s.a.

Ar fi multe de spus, dar ma rezum, ca de obicei, la esenta: urmarim toate aspectele care tin de activitatea de biblioteca si dezvoltarea profesionala a personalului bibliotecar: sedii, comunicare cu autoritatile, activitati culturale , dezvoltare profesionala s.a.

Daca nu ar exista limitari impuse de buget cum ar trebui organizat la modul ideal un astfel de serviciu metodologic ? Care ar fi cea mai eficienta abordare?

R.
 Nu e vorba, dupa parerea si experienta mea, numai de "limitari bugetare", e mai degraba vorba de dorinta de implicare in viata culturala a judetului. Abordarea " cea mai eficienta" este aceea care da rezultate, iar aici situatiile sunt diferite, precum diferiti suntem toti!

Care e rolul bibliotecarului metodist in biblioteca dumneavoastra si cum vedeti colaborarea profesionala cu el la modul cel mai eficent? Ce calitati profesionale si personale si ce pregatire ati urmarit atunci cand a trebuit sa faceti alegerea pentru ocuparea postului?

R.

Consider ca este foarte greu sa "ocupi un post" de metodist! Acest post nu l-as scoate niciodata la concurs, pentru ca e nevoie de multa experienta in biblioteca; alegerea metodistului se face dupa cunoasterea profunda atat din punct de vedere profesional, cat si uman a celui/celei care ar urma sa coordoneze activitatea bibliotecilor din retea: am incercat mai multe variante, inca experimentam, dar, dupa cum am amintit mai inainte, la noi nu doar metodistul "are in grija" bibliotecile si bibliotecarii din judet. Sunt ai nostri si fiecare specialist de la judeteana raspunde si solicitarilor din teren.

2.Cum abordati problema pregatirii profesionale local?

Cum organizati intalnirile profesionale pentru bibliotecarii din bibliotecile mici?

Cum alegeti temele de discutie, cum decurge practic o astfel de intalnire, cine e moderator? . Organizati intalniri profesioanle doar petru bibliotecarii din judet sau aveti intalniri profesionale si pentru bibliotecarii din judeteana? Cum sunt organizate acestea , cine sustine comunicari,care sunt amanuntele logistice care trebuie parcurse?

R.
 Si pentru unii si pentru ceilalti, dar, mai invitam si bibliotecarii din bibliotecile scolare de multe ori, avem parteneriate incheiate cu toti si ne ajuta in activitatile desfasurate in institutiile de invatamant sau in alte diverse activitati.
  Despre tematici si logistica ar fi prea multe de spus...nu este ceva rigid, scopul intalnirilor este acela de a antrena, a socializa, astfel incat diverse sunt tematicile, vorbitorii, materialele s.a.
  Sunt lucruri care tin de capacitatea de comunicare, de modul de intelegere a problemelor, de daruire. Nu toate pot fi spuse sau scrise, sau, mai exact, nu in acest mod.

Programam intalniri profesionale pe grupe de interes; cunoscand foarte bine bibliotecarii, avem evidenta „nevoii“ lor de informare si incercam sa ii tinem aproape de tot ce este nou si util in profesia noastra.

CONCLUZIA: cu totii invatam, incepand de la manager!!!Comunicarea cu autoritatile judetene si locale se dezvolta prin increderea pe care reusim noi sa le-o transmitem, prin realizari si rezultate, nu prin vorbe frumoase!

Legea Bibliotecilor cuprinde doar esenta rolului pe care trebuie sa-l aiba o biblioteca judeteana in raport cu bibliotecile din judet. Depinde de fiecare manager cum organizeaza, cum implica personalul, cum comunica si ce rezultate asteapta! Importante intotdeauna sunt rezultatele, metodele le alege fiecare. De aceea sunt foarte utile si intalnirile nationale pentru a invata din experiente, dar, foarte importante raman: comuncarea in biblioteca judeteana, dezvoltarea profesionala permanenta , implicarea judetenei in toate activitatile bibliotecilor publice din judet!!!