Aceasta e o versiune anterioară a paginii.


Rolul bibliotecii judeţene

Acest articol nu este complet.Anca Rapeanu 2010/04/02 16:02

LEGE Nr. 334 din 31 mai 2002 *** Republicata Legea bibliotecilor

ART. 28

Bibliotecile judetene au urmatoarele atributii principale: a) colectioneaza toate categoriile de documente necesare organizarii activitatii de informare, documentare si de lectura la nivelul comunitatii judetene si organizeaza Depozitul legal local de documente, potrivit legii;

b) coordoneaza activitatea bibliotecilor publice de pe raza judetului în care îsi desfasoara activitatea, prin actiuni specifice de îndrumare si de evaluare, prin proiecte, programe si activitati culturale, precum si actiuni de îndrumare profesionala; asigura aplicarea unitara a normelor biblioteconomice si a legislatiei în domeniu si coordonarea aplicarii strategiilor si programelor de automatizare a activitatilor si serviciilor acestor biblioteci;

c) elaboreaza si editeaza bibliografia locala curenta, materiale de îndrumare metodologica si alte publicatii, alcatuiesc baze de date si organizeaza centre de informare comunitara, coopereaza cu autoritatile administratiei publice locale, cu institutiile responsabile, potrivit legii, si cu organismele neguvernamentale în realizarea obiectivelor educatiei permanente;

d) elaboreaza norme privitoare la functionarea bibliotecilor publice din orasele si municipiile din judetul respectiv, precum si pentru organizarea de filiale specializate pentru copii, tineri si adulti, cu respectarea normelor emise de Biblioteca Nationala a României.

===== Exemple de buna practica- sub forma de interviu. =====

—-

Din experienţa şi practica dumneavoastră , care ar fi rolul pe care judeţeana trebuie să-l joace in judeţ in relaţie cu bibliotecile publice?

Care este abordarea dumneavoastra   a problemelor din bibliotecile publice in judetul propriu ?Aveti un birou specializat?  cum este organizat ?....

Care sunt punctele slabe şi punctele forte ale acestui serviciu? R. Consider ca fiecare manager de bibliotecă judeţeană a cuprins in proiectul de management, un plan de acţiune şi sprijin pentru reţeaua de biblioteci publice din judeţul respectiv, ca implicarea ţine de modul în care fiecare inţelege să intervină şi doreşte să o facă.

Nu spun ca modul meu de abordare este cel mai bun, dar, observând rezultatele, spun deschis celor care doresc să inveţe din experienţe pozitive. 
 Dupa instalarea în funcţia de manager( in urma cu şase ani -2004) am dorit, in primul rând, să cunosc situaţia reală a fiecărei biblioteci publice (orăşeneşti sau comunale); să înţeleg modul de abordare a autorităţilor locale pentru a convinge de necesitatea investirii în aceste instituţii. 
 La BJ - Salaj aveam atunci un metodist, doar el cunostea situatia. Am considerat ca nu este destul, de aceea am format " echipa". Bibliotecarii din judet ştiu acum, pentru fiecare problemă în parte, cui trebuie să se adreseze  la biblioteca judeţeană. Fiecare birou, secţie, serviciu de la noi raspunde solicitarilor din judeţ( chiar si Legătoria de carte efectuează servicii pentru bibliotecile noastre,  facturând către primării, când este cazul, materialele) .