Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Versiuni anterioare
marketing-pentru-biblioteci-scolare [2012/05/05 11:33]
delia.p
marketing-pentru-biblioteci-scolare [2012/05/05 11:35]
delia.p
Linia 4: Linia 4:
  ​Philip Kotler, în cărţile sale iniţiale, defineşte:  ​Philip Kotler, în cărţile sale iniţiale, defineşte:
  ​**"​Marketing este o activitate menită să satisfacă nevoile şi dorinţele prin procese de schimbare"​**. Se poate adăuga la definiţiile lui Kotler şi Norris un răspuns al "​Chartered Institute of Marketing"​ (CIM). Definiţia asociaţiei afirmă că marketingul este "​procesul managerial de anticipare, identificare şi satisfacere a cerinţelor clienţilor într-un mod profitabil"​. De aceea, marketingul operativ include procesele de analiză de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viaţă al unui produs, stablirea preţului, administrarea canalului precum şi promoţiile.(http://​ro.wikipedia.org/​wiki/​Marketing)  ​**"​Marketing este o activitate menită să satisfacă nevoile şi dorinţele prin procese de schimbare"​**. Se poate adăuga la definiţiile lui Kotler şi Norris un răspuns al "​Chartered Institute of Marketing"​ (CIM). Definiţia asociaţiei afirmă că marketingul este "​procesul managerial de anticipare, identificare şi satisfacere a cerinţelor clienţilor într-un mod profitabil"​. De aceea, marketingul operativ include procesele de analiză de marketing, dezvoltarea unui nou produs, administrarea ciclului de viaţă al unui produs, stablirea preţului, administrarea canalului precum şi promoţiile.(http://​ro.wikipedia.org/​wiki/​Marketing)
 +
  
   * Dar în bibliotecile şcolare poate fi vorba de o asemenea activitate? Este termenul adecvat acestui tip de biblioteci? Are bibliotecarul şcolar instrumentele necesare unui proces de markeing? Este nevoie de marketing într-o bibliotecă şcolară? Ce avantaje aduce bibliotecii şi bibliotecarului şi în favoarea cui este profitul unei astfel de activităţi?​ Cum schimbă marketingul viaţa, unui bibliotecar dintr-o bibliotecă şcolară mică sau de dimensiuni mai mari?   * Dar în bibliotecile şcolare poate fi vorba de o asemenea activitate? Este termenul adecvat acestui tip de biblioteci? Are bibliotecarul şcolar instrumentele necesare unui proces de markeing? Este nevoie de marketing într-o bibliotecă şcolară? Ce avantaje aduce bibliotecii şi bibliotecarului şi în favoarea cui este profitul unei astfel de activităţi?​ Cum schimbă marketingul viaţa, unui bibliotecar dintr-o bibliotecă şcolară mică sau de dimensiuni mai mari?
   * Iată câteva întrebări la care trebuie să răspundem pentru a convinge bibliotecarii să îşi modernizeze stilul de muncă, să se adapteze cerinţelor //​pieţii/​. ​   * Iată câteva întrebări la care trebuie să răspundem pentru a convinge bibliotecarii să îşi modernizeze stilul de muncă, să se adapteze cerinţelor //​pieţii/​. ​
 +
  
  
Linia 52: Linia 54:
   * Îngrijiţi-vă din timp să creaţi cu elevii pliante, postere, anunţuri atractive pentru a-i atrage spre bibliotcă şi în vacanţe.Faceţi un orar cu activităţi diverse, zilnice, afişaţi-l înainte de terminarea cursurilor la loc vizibil. Dacă timpul permite şi şcoala are o grădină este bine ca activitatea de lectură să se desfăşoare în aer liber.Scoateţi două trei mese , scaune în grădină, la umbră,​lăsaţi-i să socializeze,​ să joace scrable, şah, rummy, puneţi-le muzică bună.   * Îngrijiţi-vă din timp să creaţi cu elevii pliante, postere, anunţuri atractive pentru a-i atrage spre bibliotcă şi în vacanţe.Faceţi un orar cu activităţi diverse, zilnice, afişaţi-l înainte de terminarea cursurilor la loc vizibil. Dacă timpul permite şi şcoala are o grădină este bine ca activitatea de lectură să se desfăşoare în aer liber.Scoateţi două trei mese , scaune în grădină, la umbră,​lăsaţi-i să socializeze,​ să joace scrable, şah, rummy, puneţi-le muzică bună.
   *    * 
-  * +  ​
   * Organizaţi cercuri de teatru, cenacluri de vară, cu muzică, dans, poezie,​jocuri de societate, filme video, cercuri de jurnalism, editare, pictură,​ecologie. Încurajaţi elevii să doneze bibliotecii copii ale filmelor, jocurilor, materialelor educaţionale pe suport electronic, colecţii de reviste pentru elevi pe care le înregistraţi într-un registru gen //Cartea de onoare a donatorilor//​. Promovaţi proiecte, atrageţi utilizatorii,​ promovaţi-le la nivel naţional, internaţional.Aveţi în mâna dumneavoastră un instrument scump, invidiat de mulţi,​nebănuit de profitabil, //​informaţia//​.Folosiţi-o,​ exploataţi-o la maxim,​promovaţi-o,​ satisfacţiile sunt maxime.Faceţi reclama carţilor cele mai solicitate, realizaţi un top al celor mai citite cărţi din anul şcolar şi prezentaţi-l elevilor ca o statistică.Chiar elevii pot face aceste prezentări pe care le puteţi folosi ulterior.   * Organizaţi cercuri de teatru, cenacluri de vară, cu muzică, dans, poezie,​jocuri de societate, filme video, cercuri de jurnalism, editare, pictură,​ecologie. Încurajaţi elevii să doneze bibliotecii copii ale filmelor, jocurilor, materialelor educaţionale pe suport electronic, colecţii de reviste pentru elevi pe care le înregistraţi într-un registru gen //Cartea de onoare a donatorilor//​. Promovaţi proiecte, atrageţi utilizatorii,​ promovaţi-le la nivel naţional, internaţional.Aveţi în mâna dumneavoastră un instrument scump, invidiat de mulţi,​nebănuit de profitabil, //​informaţia//​.Folosiţi-o,​ exploataţi-o la maxim,​promovaţi-o,​ satisfacţiile sunt maxime.Faceţi reclama carţilor cele mai solicitate, realizaţi un top al celor mai citite cărţi din anul şcolar şi prezentaţi-l elevilor ca o statistică.Chiar elevii pot face aceste prezentări pe care le puteţi folosi ulterior.
   *    *