Cuprins

Servicii tradiţionale în bibliotecile publice

Acest articol nu este complet.Anca Rapeanu 2010/04/02 16:12

====== Generalităţi-mod de abordare a organizarii serviciilor

Definiţii-

Biblioteca este o instituţie specializată care are ca atribuţii principale constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea colecţiilor de cărţi, publicaţii seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date şi de a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie ; iniţierea , organizarea şi desfăşurarea de proiecte şi programe culturale, inclusiv în parteneriate cu autorităţi şi instituţii de profil ( legea bibliotecilor 334/2002).

Atribuţiile descrise de Legea bibliotecilor oferă cadrul general pentru organizarea de activităţi care urmăresc obiective precise.

Adică biblioteca e abilitata:

Noţiunea de serviciu a fost preluată din domeniul management-marketing şi prin definiţie este o activitate utilă menită să satisfacă anumite nevoi sociale. Serviciul de bibliotecă se dezvoltă prin interacţiunea dintre bibliotecar şi utilizator, componentă a comunicării sociale. În bibliotecile mici, personalitatea bibliotecarului are o influenţă hotărâtoare asupra gamei de servicii şi activităţi organizate.

Începând cu clasicul împrumut de carte la domiciliu sau cu oferta de carte pentru consultare la sala de lectură, serviciile unei biblioteci sunt organizate pentru a răspunde unor nevoi de informare sau formare a utilizatorilor ei.

Nevoi ale potenţialilor utilizatori ai bibliotecii: * nevoia de cunoaştere/ de informare;

Organizarea unui nou serviciu impune parcurgerea unui lanţ de etape logice

Paşii cei mai importanţi pe care bibliotecarul trebuie să-i parcurgă pentru a organiza un serviciu sunt :

Imaginea clară se crează atunci când se poate răspunde la următoarele întrebări:

CE servicii asiguram in momentul de faţă? DE CE organizăm un nou serviciu serviciu pentru comunitate ? CINE va furniza serviciul? UNDE va fi furnizat serviciul? CÂND va fi furnizat serviciul? Care este cel mai bun moment, din perspectiva participanţilor vizaţi, pentru a furniza acest serviciu? Cât de des va fi furnizat? CUM veţi şti dacă aţi avut succes?

==== CE servicii asiguram in momentul de faţă? ====

Serviciile tradiţionale pentru utilizatori ale unei biblioteci mici sunt cele de împrumut, consultare, lectură în salã , de orientare a utilizatorului în colecţii, de localizare, de reperare a datelor solicitate (bibliografie, adresã). Serviciile mai moderne mediate de tehnologie, introduse în ultimii ani sunt - fotocopiere, printare, căutare pe Internet, lecturare de ebooks, audiţii, editare text, corespondenţă electronică. Serviciile de bibliotecă au un caracter permanent, spre deosebire de activităţile de bibliotecă care au un caracter unic.

==== CUM ==== Pentru a iniţia şi organiza un serviciu, va trebui să identificaţi clar resursele necesare. În momentul de faţă bibliotecile dispun de 4 tipuri de resurse pe care le pot utiliza pentru a oferi servicii publicului: Personal Colecţie Dotări materiale Tehnologie

Adica avem: -Personal calificat şi instruit pentru a oferi servicii de calitate utilizatorilor bibliotecii. Acesta poate identifica şi lucra proactiv cu instrumente de lucru care ajută la organizarea sau evaluarea unui serviciu . -Colecţii actuale pe care le cunoaştem foarte bine, organizate după standarde biblioteconomice. -Spaţiu primitor, amenajat în aşa fel ca să poată găzdui beneficiarii serviciilor .(Mese , scaune, iluminare suficientă, căldură iarna…) -Echipamente electronice funcţionale- calculatoare, imprimantă , scanner, conexiune Internet, abilităţi de folosire a echipamentelor şi a resurselor Internet.

=== DE CE organizăm acest serviciu pentru comunitate? Cui furnizăm serviciul? ===

Lucrările de specialitate descriu patru roluri de bază pentru bibliotecile publice care trebuie avute in vedere la crearea pachetului de servicii pentru diferitele categorii de utilizatori. Biblioteca -Centru cultural Biblioteca -Centru de informare generală şi specială. Biblioteca -Centru de studiu şi educaţional. Biblioteca- Centru social. Avem deci posibilităţi de a alege şi a imagina diverse roluri care se potrivesc bibliotecii şi pe care putem să le dezvoltăm dacă există cerere.

Putem începe prin a răspunde la întrebarea –avem cerere? Există cineva interesat de un nou serviciu sau de dezvoltarea unuia vechi? Câţi utilizatori potenţiali existã, care este nivelul lor de pregătire, ce cunoştinţe au? Ce îi determinã sã vinã la bibliotecã? În ce perioadã a zilei ar putea fi utilizat serviciul sau biblioteca? Ce suporturi sau servicii sunt utilizate în special? Pentru organizarea unui nou serviciu putem porni şi de la premisa inversă. Avem puţini cititori şi vizitatori ai bibliotecii- oare o nouă activitate nu ar creşte interesul comunităţii pentru bibliotecă. Sunt interesat ca bibliotecar să am un trafic mai mare de utilizatori?

== Metode, tehnici, procedee de studiere a utilizatorilor existenţi şi potenţiali == :

Metoda standard de studiere a profilului utilizatorilor este analiza documentelor şi a formularelor de tip administrativ .

Din documentele de mai sus putem:

== De ce este nevoie pentru a îmbunătăţi sau iniţia un serviciu? ==

Planificare şi organizare:

A. ex:copiii vor şti sa citească mai bine cu voce tare, vor avea un vocabular mai bogat, vor fi mai sociabili şi prietenoşi… B. Trebuie prezentate şi beneficiile directe ale partenerului- copii işi pot face lecţiile asistaţi, pot petrece timpul liber supravegheaţi…

-Stabilirea datelor logistice necesare implică stabilirea programului serviciului respectiv; crearea cadrului oficial de funcţionare răspunde la mai multe întrebări: Când va fi furnizat serviciul? Care este cel mai bun moment, din perspectiva participanţilor vizaţi, pentru a furniza acest serviciu? Cât de des va fi furnizat? Care este regulamentul de funcţionare al serviciului? -Afişarea vizibilă orarului şi a regulamentului de funcţionare e următorul pas.

Planificarea unei activităţi se face similar, diferenţa fiind că activitatea odată cu încheierea ei de obicei nu se mai reia in aceiaşi formă.

Mediatizarea

este obligatorie, comunitatea trebuie informată , trebuie să se ştie ce planuri avem. Se poate face în mai multe feluri, cu resursele bibliotecii sau prin sponsorizări. Cu resursele bibliotecii- prin materiale editate de bibliotecar cu ajutorul calculatorului şi imprimantei. Se pot face tot de bibliotecar: afişe , invitaţii, anunţuri postate în punctele cheie ale localităţii. Invitaţii –personalizate transmise persoanelor din grupul vizat. Participare la evenimente importante din viata comunităţii si abordarea directă a subiectului.

Postările în spaţiul electronic de exemplu pe bloguri ale bibliotecii au avantajul că în maniera jurnal, blogul poate prezenta succesiunea tuturor operaţiilor apărute în iniţierea şi dezvoltarea serviciului. Cu ajutor sau sponsorizări se pot comanda -pliante, broşuri, foi volante, articole în presa scrisă. Se poate apela la ajutorul persoanelor influente în comunitate.

===== Desfăşurarea activităţilor.

Să respecte toate datele cuprinse în program. Seriozitatea şi punctualitatea e o cerinţă obligatorie. Să nu renunţe program după primele încercări nereuşite. Bibliotecarul trebuie să revadă tot traseul parcurs şi să încerce să explice unde au apărut erori. Ce anume nu a avut impactul scontat? A fost o problemă de organizare ( mediatizare, planificare, imagine ) şi proiectul poate fi regândit sau va fi abandonat ?

Pe de altă parte trebuie să fim conştienţi că un program anunţat trezeşte progresiv interesul grupului vizat. Mai întâi vor veni să vadă ce se întâmplă de curiozitate. Vor discuta şi vor pune întrebări, vor face sugestii. Ar fi de dorit ca sugestiile să fie acceptate şi puse în practică şi chiar poate fi solicitat ajutorul persoanei care a făcut sugestia. Din aceste discuţii şi din implicarea oamenilor interesaţi se descoperă potenţialii voluntari cu care bibliotecarul va putea lucra ani de zile.

Evaluare

Periodică in functie de utilizarea serviciului de către beneficiari. Metode de evaluare

Prezentăm în continuare tipurile posibile de utilizatori, grupaţi pe categorii de vârstă, însoţite de câteva repere ale dezvoltării psihologice şi sociale şi grupurile de servicii care pot fi organizate pentru ei.

Grupele de vârstă propuse şi serviciile propuse nu sunt rigide, fiecare poate transforma şi adapta textul de mai jos în funcţie de nevoile proprii.

Caracteristici psihologice ale grupurilor de vârstă. Pachet de servicii care poate fi oferit grupului.

copii

* Copii—3-8ani

Dezvotarea lor depinde de – familie, şcoală , grup de aceiaşi vârstă.

* Cluburi diverse * Ludoteca

* elevi- 8-12 ani

* Caracteristici psihologice ale grupului-

* Servicii de studiu si educaţionale- sincronizate sau nu cu servicii culturale * Ludoteca * Acces la internet * Cluburi diverse

Încheierea unor parteneriate cu institutiile de învatamânt locale (grădiniţe şi şcoli primare) e de dorit pentru derularea în comun a anumitor programe. In cadrul serviciului se pot organiza activităţi pentru diferite grupe de vârste preşcolare sau şcolare Exempe:

Resurse Resurse materiale:

Realitatea curentă nu face posibilă existenţa unor încăperi speciale pentru ludotecă în bibliotecile comunale dar principiile de bază în organizarea spaţiului rămân aceleaşi. Există mese de lectură şi cîteva rafturi goale şi un colţ unde se poate pune o mochetă. Rafturile goale pot adăposti jucării şi jocuri, cărţi de poveşti.

Programele de ludoteca e bine să nu se suprapună peste timpul de studiu al elevilor

adolescenti

Adolescenţă- 13-17 ani

* Dezvotarea tinerilor depinde de-familie, grup de aceiaşi vârstă, şcoală

* Adolescenţă târzie-18-22

* Dezvotarea lor depinde de-grup de aceiaşi vârstă, şcoală, loc de muncă, familie , comunitate

Servicii pentru adolescenţi

Relativ la vizionări şi audiţii

Orele si programul activităţilor trebuie stabilit din timp de comun acord cu grupul vizat. Bibliotecarul trebuie sa se pregătească pentru fiecare activitate. Materialele pentru lecturat sau prezentat trebuie să fie parcurse şi selectate din timp. Discursul şi prezentările trebuie modelate după nivelul de vârsta al participanţilor. Se pot aduce invitaţi, cu pregătire profesională adecvată, care să modereze discuţiile. Condiţii de reusită- cunoaşterea aprofundată a temei- apelarea la specialişti locali- medic, preot, profesor etc. Crearea unui climat plăcut şi stimularea participării interactive este condiţionată şi de mărimea grupului. Un maxim de 10 persoane care se cunosc şi pot comunica asigură reuşita activităţii.

adulti

Adulţii tineri -23-35 de ani *

* Vârsta adultă 35-44 * Dezvotarea grupului depinde de: familie, evoluţia carierei, grup de aceiaşi vârstă.

* Adult matur- 45-65

* Dezvotarea grupului depinde de:familie, evoluţia carierei, grup de aceiaşi vârstă.

* Senectute-66-90-

* Dezvotarea grupului depinde de: familie , pensionare, acceptare a transformărilor fiziologice

* Serviciul pune în mod gratuit la dispoziţia cetăţenilor de toate vârstele informaţii din diverse domenii, cum ar fi: administraţie publică, asistenţă medicală, asistentă socială, Consiliul Europei, cultură, drepturile omului, educaţie şi învaţământ, legislaţie, minorităţi, organizaţii internaţionale, organizaţii neguvernamentale, statistică, turism, Uniunea Europeană şi integrarea europeană a României, viaţa economică, memorie locală etc.

* Acest rol al bibliotecii a apărut din nevoia de educaţie permanentă şi are ca principal scop susţinerea educaţiei formale şi informale la orice vârstă. Principalele categorii vizate sunt: tineri, elevi sau studenti, interesati de completarea abilităţilor formate în sistemul şcolar clasic , persoane angajate care doresc să îşi formeze noi deprinderi; proaspeţi absolventi, şomeri , pensionari.

promovarea traditiilor locale