Cuprins

servicii moderne in bibliotecile publice

Acest articol nu este complet.Anca Rapeanu 2010/04/02 16:12

Prezentăm în continuare tipurile posibile de utilizatori, grupaţi pe categorii de vârstă, însoţite de câteva repere ale dezvoltării psihologice şi sociale şi grupurile de servicii care pot fi organizate pentru ei.

Grupele de vârstă propuse şi serviciile propuse nu sunt rigide, fiecare poate transforma şi adapta textul de mai jos în funcţie de nevoile proprii.

Caracteristici psihologice ale grupurilor de vârstă. Pachet de servicii care poate fi oferit grupului.

copii

Copii—3-8 ani

Dezvotarea lor depinde de – familie, şcoală , grup de aceiaşi vârstă.

* Cluburi diverse * Ludoteca

elevi- 8-12 ani

* Caracteristici psihologice ale grupului-

* Servicii de studiu si educaţionale- sincronizate sau nu cu servicii culturale * Ludoteca * Acces la internet * Cluburi diverse

Servicii pentru copii- (preşcolari- 14 ani)

* Servicii de educare, socializare si alfabetizare.

Încheierea unor parteneriate cu institutiile de învatamânt locale (grădiniţe şi şcoli primare) e de dorit pentru derularea în comun a anumitor programe. In cadrul serviciului se pot organiza activităţi pentru diferite grupe de vârste preşcolare sau şcolare Exempe:

Resurse Resurse materiale:

Realitatea curentă nu face posibilă existenţa unor încăperi speciale pentru ludotecă în bibliotecile comunale dar principiile de bază în organizarea spaţiului rămân aceleaşi. Există mese de lectură şi cîteva rafturi goale şi un colţ unde se poate pune o mochetă. Rafturile goale pot adăposti jucării şi jocuri, cărţi de poveşti.

Programele de ludoteca e bine să nu se suprapună peste timpul de studiu al elevilor

adolescenti

Adolescenţă- 13-17 ani

* Dezvotarea tinerilor depinde de-familie, grup de aceiaşi vârstă, şcoală

* Adolescenţă târzie-18-22

* Dezvotarea lor depinde de-grup de aceiaşi vârstă, şcoală, loc de muncă, familie , comunitate

Servicii pentru adolescenţi

Orele si programul activităţilor trebuie stabilit din timp de comun acord cu grupul vizat. Bibliotecarul trebuie sa se pregătească pentru fiecare activitate. Materialele pentru lecturat sau prezentat trebuie să fie parcurse şi selectate din timp. Discursul şi prezentările trebuie modelate după nivelul de vârsta al participanţilor. Se pot aduce invitaţi, cu pregătire profesională adecvată, care să modereze discuţiile. Condiţii de reusită- cunoaşterea aprofundată a temei- apelarea la specialişti locali- medic, preot, profesor etc. Crearea unui climat plăcut şi stimularea participării interactive este condiţionată şi de mărimea grupului. Un maxim de 10 persoane care se cunosc şi pot comunica asigură reuşita activităţii.

adulti

Adulţii tineri -23-35 de ani

Dezvotarea grupului depinde de- familia nouă, primul copil, evoluţia carierei, deciziile asupra stilului de viaţă, capacitatea de angajament.

Resurse pentru dezvoltare: accesul la informaţii privind planificarea financiară, conducerea familiei, negociere interpersonală, rezolvarea conflictelor, înţelegerea rolurilor sociale.

Posibile crize- inadaptabilitate la conduita socială general acceptată. Pachet de servicii care poate fi oferit grupului

Vârsta adultă 35-44

* Dezvotarea grupului depinde de: familie, evoluţia carierei, grup de aceiaşi vârstă.

Adult matur- 45-65

* Dezvotarea grupului depinde de:familie, evoluţia carierei, grup de aceiaşi vârstă.

Senectute-66-90-

3.Informare comunitară

* Serviciul pune în mod gratuit la dispoziţia cetăţenilor de toate vârstele informaţii din diverse domenii, cum ar fi: administraţie publică, asistenţă medicală, asistentă socială, Consiliul Europei, cultură, drepturile omului, educaţie şi învaţământ, legislaţie, minorităţi, organizaţii internaţionale, organizaţii neguvernamentale, statistică, turism, Uniunea Europeană şi integrarea europeană a României, viaţa economică, memorie locală etc.

Ex:

4.Biblioteca publică – centru de studiu şi educaţional

Acest rol al bibliotecii a apărut din nevoia de educaţie permanentă şi are ca principal scop susţinerea educaţiei formale şi informale la orice vârstă. Principalele categorii vizate sunt: tineri, elevi sau studenti, interesati de completarea abilităţilor formate în sistemul şcolar clasic , persoane angajate care doresc să îşi formeze noi deprinderi; proaspeţi absolventi, şomeri , pensionari.

Bibliotecile publice ar trebui sa fie,

Biblioteci pentru pãrinţi - De la părinte la părinte- Programe de formare parentală constând în discuţii tematice şi împărtăşire de experienţe şi probleme.La discuţii pot participa psihologi, medici, profesori- fiecare organizator putând invita orice persoană care are o experienţă valoroasă în domeniu.Se pot selecta dintre următoarele teme de discuţie şi desigur se pot introduce şi alte teme.( www.activităticopii.ro)

promovarea traditiilor locale